Nedir bu robotik kodlama?
Robot ; Sensörler yardımı ile ortamı algılayabilen ve algıladığı durumu yorumlayıp karar veren aygıtlara robot denir.
Kodlama; çağımızda yeni yeni gelişen teknolojilerle anlaşabilmemizi sağlayan bilgisayar diline kodlama adı verilmektedir.
Robotik kodlama ise, bu dili kullanarak küçük yaştaki çocukların bile artık bir robota istediği işi yaptırabildiği bir programdır.
Robotik kodlama artık okul öncesi seviyesindeki öğrencilerin bile rahatlıkla öğrenebildiği bir sistem haline gelmişken kafaları karıştıran bu STEM kavramı ne demektir?
İngilizce kelimelerin; Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşur.
STEM ve Robotik Kodlamanın Okul Öncesindeki Yeri
STEM etkinlikleri; Fen bilimleri, Matematik gibi dersleri ezberden çıkartıp, bilgilerin gerçek yaşamda uygulanabilirliği ve analitik düşünme, problem çözme tekniklerinin geliştirilmesi, merak, araştırma, hayal gücü ve yaratıcılık özelliklerinin öne çıkarılmasını sağlar. Öğrenciler, fen bilgisi, matematik ve teknoloji alanlarındaki bilgi ve becerilerini, gerçek hayattaki problemlerini çözmek için kullanacak aktivitelerle geliştiriyorlar. Yani, bireyin öne çıkan temel özelliği öğrencilere, bu dört disiplinden hem günlük yaşamlarında, hem de ileride meslek hayatlarında kullanabilecekleri pratiklerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
21.yy’da öğrencilerimizin git gide dijitalleşen dünyamıza ayak uydurabilmeleri için, gelecekteki meslekler hakkında fikir sahibi olmaları için, bilişim sektöründeki gelişmelere ayak uydurabilmeleri için aynı zamanda eğitimdeki yaratıcılıklarını arttırabilmek adına alınması gereken en önemli eğitim STEM ve robotik kodlama eğitimidir.
Cep telefonları, tabletler, mobilyalara monte edilmiş dokunmatik ekranlar, kendi kendine çalışabilen elektrikli süpürge ve benzeri ev eşyaları… Çocuklar artık bu eşyaların olduğu evlerde büyüyor.
Artık teknolojiyi eğlence amaçlı kullanmanın yerine üretim amaçlı kullanmayı hedefleyen ve kodlamayı bu sürecin içerisine dahil ederek kendi robotlarını kendileri tasarlayabilecek bireyler yetiştirmeliyiz. Bu anlamda 21.yy da yetişmiş olan her bireyin içerisinde bulunduğu teknolojinin nasıl üretildiğini bilmesinin yanı sıra bunu üretebilecek bireyler olması gelecek nesil açısından önem vadetmektedir.
Bir diğer açıdan; Çağımız içerisindeki gelişen teknolojiye ve gündelik yaşamda karşılaştıkları sorunlarda algoritmik düşünerek hızlı çözüm bulabilmesi, engellerle başa çıkabilmeyi öğrenmesi ve uyum sağlayabilmesi açısından da önemlidir.
Ailelerin en çok şikayet ettikleri konuda, çocuğumuz bu yaşta telefona, tablete bağımlı oldu kafasını ekrandan kaldırmıyor, olmasıdır. Çocuğumuzun gün içerisinde boş boş oyun oynaması yerine robotik kodlama eğitimi ile kendi oyununu kodlamayı öğrensin. Çocuk oyun oynayacaksa da bırakın kendi kodladığı, kendi ürettiği oyunu oynasın. Bu da çocuğumuzun eğlenerek öğrenmesini sağlar.
5 yaşından itibaren her çocuk kodlama öğrenebilir. Her çocuk kendi oyununu üretebilir, tasarlayabilir. “Çocuğum okuma bilmiyor, kodlama nasıl öğrenecek?” diye endişelenmeyin, okuma bilmeden de çeşitli platformlar ile kodlama öğrenebilirler.
Kodlama dediğimizde aklımıza kara ekran karşısında satırlarca yazılmış olan kod dizeleri gelmesin. Çocuklarımıza özel tasarlanan blok tabanlı kod ve oyun yönelimli materyaller ile öğrenebilirler.
Ayrıca; en azından başlangıç yapmak için tablet, telefon yada farklı bir cihaza ihtiyacınız olmayabilir. Kodlamayı evinizde kendi yaptığınız yaratıcı ürünlerle de çocuklarınıza öğretebilirsiniz. Elinizdeki fon kartonları, el işi kâğıtları, kalem, bant gibi malzemeleri kullanarak yada legolarla bile çocuğunuz için basit bir kodlama düzeneği oluşturabilirsiniz. Unutmayın yapacaklarınız ve öğrenecekleriniz sizin ve çocuğunuzun hayal gücü ile sınırlıdır.